Nieuwbouw: hoeveel kost een huis bouwen?

Heb je plannen voor een nieuwbouw? Dan ben je niet alleen. Een eigen huis bouwen is nog altijd een droom van heel veel mensen in ons land. Maar wat kost een nieuwbouw vandaag de dag? En welke factoren bepalen de totale bouwkost?

We geven je graag een overzicht van wat een nieuwbouw de dag van vandaag kost. Zo krijg je een beter beeld van welk type woning of locatie financieel haalbaar is voor jouw budget.

Wat kost een bouwgrond voor je nieuwbouw?

De kostprijs van uw nieuwbouw wordt in belangrijke mate bepaald door de locatie waar je wil gaan bouwen. Het maakt niet uit of je een sleutel op de deur woning bouwt of zelf een architect en aannemers onder de arm neemt: de totale kostprijs van je woning zal altijd afhangen van waar je jouw bouwdroom wil realiseren.

Bouwgrond in Vlaanderen wordt schaarser

Met betrekking tot de prijs zijn er, afhankelijk van de ligging van de grond, nog grote verschillen in Vlaanderen. In meer landelijke gebieden kan je nog makkelijk een bouwgrond vinden die minder kost dan 60.000 euro per lot. In heel stedelijke gebieden of regio’s waar schaarste heerst  kunnen de prijzen oplopen tot  boven de  €480/m².

Hoeveel kost een huis bouwen aan notariskosten?

Bij de aankoop van bouwgrond dien je registratierechten te betalen. Dat is een soort belasting die de overheid via de notaris int. Ook hier verschillen de kosten per gewest. In Vlaanderen betaal je 10% registratierechten voor de bouwgrond van je nieuwbouw. Het vroegere systeem van klein en groot beschrijf werd afgeschaft.

Gemiddeld betaal je in Vlaanderen ongeveer 16.000 euro registratierechten op je bouwgrond.

Aan de notaris betaal je naast de registratiekosten ook aktekosten en het ereloon van de notaris. Samen bedragen die kosten gemiddeld zo'n 3.000 euro.

Belangrijk: in Vlaanderen kan je in bepaalde gevallen de registratierechten die je op een eerste woning hebt betaald 'meenemen' naar een volgend project.

Meer info vind je op Notaris.be

Het bouwbudget van je nieuwbouw

De kostprijs van het bouwen wordt meer en meer bepaald door de regels rond energiezuinig bouwen. Dat is een goede zaak, maar het heeft de prijs voor bouwen de laatste jaren toch serieus de hoogte in geduwd. Gelukkig verdien je een groot deel van die extra kosten terug door het beter gebruik van energie. Maar je moet natuurlijk die extra kost wel eerst 'voorschieten'.

Bij het bouwen hangt natuurlijk heel veel af van de keuzes die je maakt, en het type woning dat je denkt te bouwen . De bouwunie heeft een simulatie gemaakt van de bouwkost. Hun berekening geeft je een richting van hoeveel een huis bouwen kost. Een woning die voldoet aan de normen, met 200 m² bewoonbare oppervlakte mag je gemiddeld rekenen op een bouwkost tussen de 330.000 en de 360.000 euro. Dat is het bedrag inclusief 21% btw.

Meer details over dit voorbeeld van een nieuwbouw vind je hier.

Wil je meer weten over onze projecten met unieke woningen? Ontdek snel onze projecten hier.

Dit vonden anderen ook interessant!