Bouwen zonder risico dankzij de wet Breyne

Een nieuwbouw laten bouwen is een belangrijke beslissing in uw leven. Een huis bouwen is voor veel gezinnen de grootste investering die ze ooit zullen doen, en waar ze doorgaans vele jaren een hypothecaire lening voor afbetalen. U wil dus zeker zijn dat uw nieuwbouw woning of aankoop van een huis geen nachtmerrie wordt. En dat is in België gelukkig geregeld dankzij de wet Breyne.

Die wet Breyne geeft u als bouwheer of als koper van een woning heel wat garanties die u beschermen tegen heel vervelende situaties. Dankzij de wet Breyne kan u als bouwheer op beide oren slapen en genieten van de bouw van uw woning.

Wat is de wet Breyne?

De wet Breyne wordt ook de ‘woningbouwwet’ genoemd en bestaat al heel wat jaren. Sinds 1971 beschermt deze wet Breyne alle kandidaat-bouwers en kandidaat-kopers in België. Iedereen die een woning laat bouwen, een te bouwen woning koopt of een woning in aanbouw koopt kan hierdoor rekenen op belangrijke garanties.

5 garanties van de wet Breyne

De wet Breyne garandeert u als bouwheer onder meer de volgende zaken.

Beperkt voorschot

Het voorschot bij het afsluiten van het contract mag niet hoger zijn dan 5% van de totaalprijs. 

Totale prijs vooraf bepaald

U weet vooraf precies hoeveel uw bouwproject uiteindelijk zal kosten. Deze vooraf bepaalde kostprijs kan slechts onder bepaalde voorwaarden herzien worden.

U betaalt enkel voor werken die al uitgevoerd zijn

U betaalt uw woning in schijven af. Deze schijven mogen niet hoger zijn dan de waarde van de werken die al verricht zijn. U dient dus nooit te betalen voor werken die nog niet uitgevoerd zijn.

Definitieve oplevering minstens een jaar na de voorlopige

Uw woning moet in twee fasen worden opgeleverd: de definitieve oplevering moet minstens één jaar na de voorlopige oplevering gebeuren. Zo bent u zeker dat u gebreken aan uw woning kan vaststellen vóór de definitieve oplevering.

Bouwfirma 10 jaar aansprakelijk

De aannemer, bouwfirma of verkoper van een woning is 10 jaar aansprakelijk voor alle gebreken die de stabiliteit of de stevigheid van de woning in het gevaar brengen.

 

Dankzij deze garanties wordt u als bouwheer of als koper van een woning beschermd tegen zaken zoals: onvolledige informatie, een foute uitvoering van de werken, risico op faling van de aannemer, … Deze wet geldt wel enkel wanneer de woning hoofdzakelijk dient voor huisvesting.

De wet Breyne geeft u als bouwheer zowel kwaliteitsgaranties als zekerheden op financieel vlak.

Geldt wet Breyne ook bij sleutel op de deur?

Ook als u sleutel op de deur bouwt, geldt natuurlijk de wet Breyne. Bovendien hebt u bij het bouwen via sleutel op de deur de extra garantie dat één aanspreekpunt alles regelt. Zo hebt u op elk moment een perfect overzicht van de werken die uitgevoerd zijn en deze die binnenkort zullen plaatsvinden. Met individuele aannemers bouwen geeft u op dat vlak veel minder transparantie.

Ook bij Unicas bouwt u zonder zorgen!

Ook bij Unicas werken we strikt onder de wet Breyne. Dat wil onder meer zeggen dat wij een bankwaarborg stellen om de goede uitvoering van de werken te verzekeren. Bovendien werken wij enkel met betrouwbare partners die ons al vele jaren topkwaliteit garanderen. Ook onze ruime ervaring is een garantie dat uw bouwplannen een succes worden over de hele lijn. Door de jaren heen heeft Unicas een grote ervaring opgebouwd met de bouw van zowel nieuwbouwwoningen als van diverse appartementsgebouwen. Onze projecten vindt u in heel Vlaanderen. Een overzicht van onze realisaties vindt u hier.

Volgens de wet Breyne weet u dus ook bij Unicas vooraf perfect hoeveel uw woning exact zal kosten en dat u waar krijgt voor uw geld.

Meer weten? Wilt u meer weten over de wet Breyne en de garanties die deze wet biedt voor u als bouwheer? Dan kan u ook terecht op de website notaris.be of op de website van de overheid.

Dit vonden anderen ook interessant!