Wist je dat de energiefactuur van bestaand vastgoed doorgaans al snel twee tot vier keer hoger is dan bij nieuwbouw? Wanneer je een nieuwbouwwoning koopt kan je er van op aan dat je woning steevast aan de recentste energienormen voldoet.
Verbouw of nieuwbouw?
De basisprincipes voor een energiezuinige woning zijn een doorgedreven isolatie en duurzame installaties en technieken. Bij oudere woningen is dat niet vanzelfsprekend. De gebrekkige isolatie en de afwezigheid van duurzame energiebronnen vormen dan ook de gebruikelijke problemen in bestaand vastgoed.
Uiteraard is renoveren is een optie, maar deze kostprijs kan hoog oplopen. Bovendien zal een oudere woning nooit over dezelfde energiezuinigheid beschikken als nieuwbouw, hoe goed ze ook gerenoveerd is.
Dit is hoe je bespaart!
Een energiezuinige woning is dus in veel opzichten gunstig. Niet enkel voor het milieu, maar ook voor je gezondheid en je portemonnee. We zetten graag even alle energiebesparende technieken op een rijtje.
- Isolatie Dankzij een performante muur- en dakisolatie hou je de temperatuur in je woning beter vast en hoef je niet continu bij te verwarmen in de winter. Ook in de zomer blijft het lekker koel.
- Zonnepanelen Zonnepanelen wekken duurzame energie op die slim gebruikt wordt door je apparaten en warmtepomp.
- Warmtepomp Deze pomp haalt warmte uit de lucht, de grond of water en heeft enkel wat elektriciteit nodig om zijn werk te doen. Bij een goed geïsoleerde woning is het elektriciteitsverbruik van je warmtepomp minimaal.
- Balansventilatie Deze ventilatie verspreidt de temperatuur doorheen je hele woning en zorgt voor een aangenaam binnenklimaat. De lucht wordt ook continu ververst, zonder warmteverlies.