EPC versus EPB, alles wat jij moet weten!

Wil je een woning of appartement kopen, maar weet je niet goed waar je allemaal op moet letten? Wij geven je graag al deze tip mee: de EPC-waarde en EPB-eisen. Deze twee hebben namelijk een grote invloed op je energiefactuur. Wij bekijken daarom graag samen met jou wat deze precies inhouden en welke voordelen er aan een goede EPC- en EPB-waarde verbonden zijn!

EP-A, B, C?

EPC staat voor energieprestatiecertificaat. Dat certificaat toont aan hoe energiezuinig een woning is en wordt omschreven door middel van een energiescore, het aantal kWh/m²/jaar. Hoe lager dat aantal, hoe energiezuiniger de woning is. Eenmaal die waarde bepaald is, blijft ze 10 jaar geldig.

Er zijn verschillende elementen waarmee rekening gehouden wordt om de EPC-waarde te bepalen. De vier belangrijkste zijn het bouwjaar van de woning, het soort huis, de soort verwarming en de isolatie.

Daarnaast zijn er ook EPB-eisen, EPB staat voor energieprestatie en binnenklimaat. Die eisen zijn bepaalde energieprestatienormen waaraan gebouwen moeten voldoen en hangen af van de bestemming van het gebouw (woning, winkel, sporthal, kantoorruimte,…), de aard van de werken (nieuwbouw, renovatie,…) en het jaar van de aanvraag van de stedenbouwkundige vergunning of de melding.

Voordelen van een goed EPC en EPB

Een goede EPB en EPC-waarde brengen meerdere voordelen met zich mee. Je huis is niet alleen energiezuiniger en daarom beter voor het milieu, maar de waarde van je woning stijgt ook nog eens. Daarnaast daalt de energiefactuur van je woning, wat beter uitkomt voor je portefeuille! Daarnaast zorgt een goed EPB ook nog eens voor een gezonde woning en meer comfort voor jou. In het vernieuwde energieprestatiecertificaat kan je ook aanbevelingen en tips vinden om je energiescore nóg te verbeteren.

Wat is een goed EPC-label

De energiescores worden als volgt ingedeeld:

 • Energielabel A+: minder dan 0 kWh/m²/jaar
 • Energielabel A: 0 – 100 kWh/m²/jaar
 • Energielabel B: 100 – 200 kWh/m²/jaar
 • Energielabel C: 200 – 300 kWh/m²/jaar
 • Energielabel D: 300 – 400 kWh/m²/jaar
 • Energielabel E: 400 – 500 kWh/m²/jaar
 • Energielabel F: 500 – 700 kWh/m²/jaar

Waarbij A+ het meest energiezuinig is en F het meest energieverslindend. Wat is nu precies een goed EPC-label? Voor een appartement kijk je best naar energielabels A of B, met een verbruik tussen 0 en 200 kWh/m²/jaar. Wil je een woning kopen? Dan zijn de energielabels A, B of C een goede keuze, met een verbruik tussen 0 en 300 kWh/m²/jaar. Deze scores duiden aan dat de woningen over het algemeen voldoende geïsoleerd zijn en een efficiënt verwarmingssysteem hebben.

De EPB-regelgeving kijkt vooral naar algemene energieprestatie-eisen (het E-peil) en binnenklimaateisen, waarbij ventilatie centraal staat.

Het E-peil hangt af van verschillende factoren:

 • Thermische isolatie
 • Luchtdichtheid en compactheid
 • Oriëntatie en bezonning van het gebouw
 • Bewuste ventilatieverliezen
 • Vaste installaties

Het E-peil van een nieuwbouw mag maximaal E30 zijn, je kan er dus vanuit gaan dat een nieuwbouw zeker en vast een goede keuze is.

Uniek wonen met Unicas

Bij een nieuwbouwwoning ben je zeker dat je een goed EPC- en EPB-label hebt, ze moeten namelijk aan strenge voorwaarden voldoen. Daarom is Unicas dé perfecte partner voor jouw woondroom! De nieuwbouwwoningen en -appartementen bieden alle voordelen die hierboven aangehaald zijn, zodat jij zonder kopzorgen klaar bent voor de toekomst.

En dit is nog maar één van de vele voordelen die Unicas jou biedt. Benieuwd naar onze nieuwbouwprojecten? Contacteer ons voor een persoonlijk gesprek!

Dit vonden anderen ook interessant!