Nieuwbouw: hoe pak je de dubbele lasten aan?

Eindelijk! Na maanden ongeduldig wachten, worden je bouwplannen nu echt werkelijkheid. De bouw van je droomhuis is begonnen en je staat alvast te popelen om in te trekken in je nieuwe stulpje. Maar zolang je nieuwbouw niet helemaal af is, moet je natuurlijk nog altijd een dak boven je hoofd hebben en ergens anders wonen. Dan betaal je niet alleen voor je nieuwbouw, maar ook nog steeds voor je huidige huur- of hypotheeklasten. Hoe pak je deze dubbele betalingen aan?

Dubbele lasten bij nieuwbouw

De bouw van je (t)huis moet natuurlijk perfect verlopen en kan dus gemakkelijk enkele maanden in beslag nemen. Om je bouwplannen te financieren, heb je waarschijnlijk een hypothecaire lening afgesloten. Als je een bestaande woning koopt, krijg je dat krediet in één keer. Maar als je een woning bouwt of op plan koopt, maken de banken pas kapitaal vrij als je facturen moet betalen. De opnameperiode voor het volledige kapitaal is beperkt en verschilt per bank. Bij sommige banken kan je beslissen om vanaf de eerste kapitaalopname kapitaal af te lossen, rekening houdende met interesten en reserveringsprovisie (voor het kapitaal dat je niet meteen opneemt).

Als je kiest voor deze vorm van terugbetaling zonder uitstel, bestaat de kans dat je met zware dubbele betalingen zit. Je betaalt immers niet alleen voor je woonlening van je nieuwbouw, maar ook voor de huur of lening van je huidige huis of appartement. Om die dubbele lasten bij een nieuwbouw draaglijk te maken, zijn er enkele oplossingen.

Lening met aflossingsvrije periode

Bij sommige banken kan je pas beginnen met afbetalen vanaf het moment dat je het volledige leenbedrag hebt opgenomen. Bij andere banken mag je kiezen of je begint met aflossen vanaf de eerste kapitaalopname of vanaf de volledige kredietopname. Toch kiezen veel mensen die nog huur of een lening moeten betalen voor kapitaaluitstel.

Als je kiest voor een lening met aflossingsvrije periode dan begin je jouw woonlening pas terug te betalen wanneer je het volledige bedrag hebt opgenomen. Dat betekent vanaf het moment dat je jouw nieuwbouw kan betrekken en je dus geen huur of lening van je oude woning meer moet betalen. Bij de meeste banken betaal je wel maandelijks rente, maar bij sommige banken kan je zowel de maandelijkse afbetalingen als de rente uitstellen tot je volledige woonkrediet is opgenomen. Dat laatste kan je wel duurder uitkomen.

Overbruggingskrediet

Als je al in het bezit bent van een huis of appartement en je daar tijdens de bouw wilt blijven wonen dan kan je de opbrengst van de verkoop nog niet gebruiken om je nieuwbouw te financieren. Die periode tussen de intrek in je nieuwbouw en de verkoop van je bestaande woning kan je gelukkig doorkomen met een overbruggingskrediet.

Met een overbruggingskrediet kan je voor een korte periode geld lenen bij een kredietverstrekker zodat je die periode letterlijk kan overbruggen. Je bank leent je dan geld om (al een deel van) de nieuwbouw te financieren. Je lost het geleende bedrag niet maandelijks af, maar betaalt het volledige bedrag terug als je oude huis of appartement verkocht is of op de afgesproken terugbetalingsdatum. Met de opbrengst van je huis kan je dan (een deel van) je nieuwbouw financieren. Tijdens de looptijd van de lening betaal je meestal wel (maandelijks) de interesten. Zo geeft een overbruggingskrediet je eigenlijk wat financiële ademruimte.

Wat met je bestaande hypothecaire lening?

Ben je nog in het bezit van een woning tijdens de bouw van je nieuwbouw en heb je ook voor je huidige woning een krediet lopen? Dan zijn er twee opties. Je kan je bestaande hypothecaire lening overdragen op je nieuwbouw of je kan een nieuwe woonlening afsluiten door je bestaande lening af te kopen. Vaak is een hypotheekoverdracht voordeliger omdat je de kosten van een nieuwe hypotheek en een wederbeleggingsvergoeding vermijdt, en omdat je soms de kans krijgt om te onderhandelen over de huidige voorwaarden van je lening. Als de rentevoeten plots veel lager liggen bij andere banken kan het soms wel de moeite lonen om een nieuwe woonlening af te sluiten.

Dit vonden anderen ook interessant!